درد استخوان یکی از مشکلاتی است که امکان دارد برای افراد زیادی ایجاد شود، این نوع درد یکی از شایعترین نشانههای سرطان استخوان بوده و به همین دلیل افراد نباید تحت هیچ عنوان این موضوع را نادیده بگیرند چون ممکن است مشکلاتی جدی برایشان ایجاد شود، در این مقاله قصد داریم به بررسی درد استخوان و علتهای گوناگونی که در شکلگیری آن نقش دارند بپردازیم.
بررسی دلایل ایجاد درد استخوان
اگر بخواهیم یکی از مهمترین علتهای درد استخوان را بیان کنیم سرطان استخوان گزینهای خواهد بود که به ذهن میرسد، این بیماری بر روی استخوانهای بلند سینه و پاها ایجاد شده و بدین ترتیب امکان دارد بر روی هر استخوانی تاثیر بگذارد. درد ناشی از سرطان استخوان نیز مسلما دارای علائمی خواهد بود که این موارد به شرح ذیل میباشند:
- احساس اولیه حساسیت به استخوان
- احساس دردی ثابت در استخوانهای آسیبدیده
- احساس درد مداوم در طول شب و هنگام استراحت
زمان مراجعه به پزشک برای درد استخوان
در صورتیکه افراد علائم نامبرده شده زیر را در خود احساس نمایند باید به یک پزشک متخصص مراجعه کرده تا بدین صورت از ایجاد دشواریهای بعدی جلوگیری به عمل آورند، این علائم عبارتند از:
- درد شدید استخوان
- دردی در ناحیه استخوان که ادامه دار است
- نوعی درد استخوان که در طول زمان بدتر میگردد
- شکستگی استخوان پس از ایجاد ضایعات جزئی
آیا درد استخوان علتهای دیگری نیز دارد؟
همانطور که استحضار دارید این مشکل میتواند بر اثر علتهای گوناگونی ایجاد شود که موارد زیر هم جزئی از آن میباشند:
- مشکل آرتروز
- سرطان استخوانی ثانویه، در حقیقت سرطانی است که پس از توسعه در قسمت دیگری از بدن و سایر استخوانها گسترش خواهد یافت
- شکستگی ناشی از یک حادثه و یا آسیبهای دیگر
- عفونت
- لوسمی، نوعی سرطان است که در مغز استخوان شکل میگیرد
- ایجاد عفونت استخوانی به نام استئومیلیت
- پوکی استخوان، وضعیتی است که با کمبود کلسیم و ویتامین D موجب شکنندگی استخوان خواهد شد و باید همواره مورد بررسی قرار گیرد
- قطع ارسال خون به استخوان، همانطوری که در کمخونی سلولهای داسی شکل ایجاد میگردد
- شکستگی ناشی از آسیبهای پیچشی که معمولا در کودکان نوپا اتفاق میافتد
معرفی برخی علائم سرطان استخوان
این مشکل را میتوان به عنوان یکی از خطرناکترین بیماریها برشمرد، بد نیست مطلع باشید که علاوه بر درد استخوان، بیماری سرطان استخوان نیز دارای علائم جداگانهای میباشد که باید توسط پزشک مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد تا بتوان به وسیله آن نتیجه جامعی نسبت به وضعیت افراد مبتلا گرفته شود و به دنبال آن درمانهای مناسب نیز آغاز گردد. برخی از علائم احتمالی سرطان استخوان عبارتند از:
- تورم و یا التهاب (قرمزی) در اطراف مناطق آسیبدیده
- آسیبدیدگی یکی از تودههای نزدیک استخوان
- شکستگیهای استخوانی پس از یک آسیب و یا سقوط زیرا سرطان موجب شکنندگی استخوانها خواهد شد
علائم رایج دیگری که میتوان به این بیماری ربط داد شامل موارد زیر میگردند:
- تب و یا لرز
- احساس خستگی
- کاهش وزن به دلایل نامعلوم
- عرق کردن به خصوص در شب
گزینههای درمانی مربوط به سرطان استخوان
یکی از مهمترین اهداف درمان از بین بردن درد ناشی از بیماری است، برای رسیدن به این نتیجه باید هرگونه شکستگی اصلاح و از پیشرفت سایر مشکلات نیز جلوگیری به عمل آورد. این درمان روشهای مختلفی دارد که بسته به نوع و میزان گستردگی آن در بدن متفاوت میباشد.
انجام جراحی: این زمینه شامل حذف بخش سرطانی استخوان بوده و جراح میتواند با انجام این کار موجب بازسازی استخوان شود، اما باید توجه داشت که گاهی اوقات نیاز است تا بخشی از استخوان حذف گردد و بدین ترتیب مراحل درمانی صورت گیرد.
به کارگیری شیمی درمانی: با استفاده از این روش پزشکان قادر خواهند بود سلولهای بدخیمی که موجب آسیب بدن و بافتها شدهاند را از بین ببرند.
انجام رادیوتراپی: یکی دیگر از روشهای درمانی سرطان استفاده از پرتو بوده که برای از بین بردن سلولهای سرطانی مورد استفاده قرار میگیرد.
میفومورتاید (Mifamurtide): این مورد نام دارویی بوده که برای درمان استئوسارکوما استفاده شده و نوعی خاص از سرطان استخوان است. این دارو عملکرد سادهای دارد، در حقیقت سیستم ایمنی بدن را تحریک کرده تا به سلولهای سرطانی حمله کنند و آنها را به نابودی بکشانند.
برخی موارد درمانی برای این بیماری
در صورتیکه فرد بخواهد توسط پزشک مورد درمان قرار گیرد قطعا باید علتی مشخص داشته باشد تا این کار صورت گیرد، برخی از گزینههای تشخیصی پزشک شامل موارد زیر میباشند:
- ضد التهابها
- آنتیبیوتیکها
- داروهای ضد درد
- هورمونها
- مکمل کلسیم و ویتامین D (برای پوکی استخوان)
- ضد تشنج، در این رابطه درد استخوان با عصب مرتبط است
- کورتیکواستروئیدها
- داروهای ضد افسردگی
چکیدهای از مقاله درد استخوان
برای افراد زیادی همواره جای سوال است که چشمانداز سرطان استخوان به چه مواردی میتواند بستگی داشته باشد، در جواب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سن
- نوع سرطان استخوان
- میزان گستردگی سرطان در بدن افراد مبتلا
- بررسی احتمال گسترش سرطان
همانگونه که در ابتدای مقاله نیز گفته شد این نوع سرطان اولیه استخوان نادر است، بر اساس اعلام رسمی انجمن سرطان ایالات متحده آمریکا چیزی در حدود 3450 نفر در سال 2018 با سرطان استخوان مشاهده شدهاند که این آمار کمتر از 0.2 درصد کل سرطانها میباشد، این آمار ارائهشده به خوبی نادر بودن این مشکل را مورد تایید قرار میدهد. در صورتیکه سرطان در یک فرد مبتلا از گستردگی بالایی برخوردار نباشد میتوان گفت که درمان آن سادهتر بوده و چشمانداز بهتری نیز خواهد داشت. اگر بخواهیم یک نگاه اجمالی به درصد آمار این بیماری داشته باشیم میتوان گفت که حدود 75 درصد از افرادی که مبتلا به سرطان اولیه استخوان هستند به مدت یکسال یا بیشتر زندگی خواهند کرد، جالب آن است که بیش از 50 درصد آنها هم 5 سال یا بیشتر به حیات خود ادامه خواهند داد، بنابراین باید بدانید که ناامیدی میتواند بدتر از این بیماری عمل کند زیرا برای افراد مبتلا هیچ روحیهای به جهت جنگیدن با بیماری نخواهد گذاشت اما کسانی که با حقیقت روبهرو شوند قطعا میتوانند با پیگیری و گذراندن مراحل درمانی حتی اگر سخت و طاقتفرسا هم باشد مورد درمان قرار گیرند، بنابراین نکته حائز اهمیت این است که داشتن روحیه و امید به آینده در زمینه این نوع سرطان بسیار مهم بوده و فواید زیادی را به همراه خواهد داشت.
منبع: https://www.barfanak.com