یکی از مشکلاتی که میتواند برای افراد زیادی در طول زندگی ایجاد شود التهاب لثه میباشد، این مشکل در زبان لاتین به نام Gingivitis شناخته شده است، چگونگی ایجاد ژنژیویت نیز به جمع شدن تعداد بالایی از باکتری بر روی دندان مربوط میشود. برخی از افراد تفاوت بین پریودنتال و ژنژیویت را نمیدانند که میتوان این چنین بیان کرد، التهاب لثه نوعی غیر مخرب از بیماری پریودنتال محسوب میگردد و درصورتیکه مورد درمان قرار نگیرد میتواند به پیشرفت بیماری پریودنتال کمک نماید.
توضیحاتی کامل درباره ژنژیویت یا التهاب لثه
در ابتدا بد نیست اعلام کنیم که ژنژیویت در اکثر موارد به وسیله رعایت بهداشت دهان و دندان از قبیل مسواک زدن طولانی و مکرر حل میگردد، علاوه بر این کار میتوان از دهانشویه نیز برای ضدعفونی کردن دهان و دندان استفاده کرد. در برخی موارد التهاب لثه، حتی امکان دارد فرد بیمار متوجه موضوع هم نشود زیرا علائم بسیار خفیف است اما با این حال باید شرایط جدی تلقی گردد و مورد توجه قرار گیرد.
معرفی انواع و اقسام ژنژیویت
به طور کلی بیماریهای مربوط به لثه بر دو نوع میباشند، از جمله:
√ بیماری لثه ناشی از پلاک دندان: این مورد میتواند به دلیل وجود پلاک، عوامل سیستمیک، دارو و یا سوء تغذیه ایجاد شود.
√ ضایعات لثه ناشی از موارد غیر پلاک: این مورد هم میتواند توسط یک باکتری خاص، ویروس و یا قارچ ایجاد شود، شکلگیری این موارد احتمالا به دلیل عوامل ژنتیکی، شرایط سیستمیک همچون واکنشهای آلرژیک و بیماریهای خاص، زخمها و واکنشهای بدن همانند پروتزهای دندانی میباشد، اما گاهی اوقات هم دلیل خاصی ندارد.
دلایل ایجاد التهاب لثه
همانطور که در ابتدای مقاله گفته شد از شایعترین دلایل ایجاد التهاب لثه انباشت پلاک باکتری بین دندانها میباشد، پلاک به نوبه خود میتواند منجر به تخریب لثه و یا بافت آن شود، لازم به ذکر است که این مسئله در نهایت امکان دارد منجر به ایجاد عوارض بیشتر از جمله خرابی دندان شود. پلاک دندان به طور طبیعی بر روی دندانها تجمع کرده و این معمولا توسط باکتریهایی ایجاد خواهد شد که سعی دارند بر روی سطح صاف یک دندان قرار گیرند، البته برخی باکتریها از دندان در برابر کلونیزاسیون و میکروارگانیسمهای مضر محافظت میکنند اما پلاک دندان میتواند موجب پوسیدگی و ایجاد مشکلاتی همچون پریودنتال و پریودنتنیت مزمن گردد. در صورتیکه پلاکها رفع نشوند موجب تحریک لثه خواهند شد، این بدان معناست که امکان دارد لثهها به راحتی در معرض خونریزی قرار گیرتد.
√ تغییرات هورمونی: این مورد امکان دارد در دوران بلوغ، یائسگی، چرخه قاعدگی و حتی حاملگی رخ دهد، در این میان لثه افراد احتمال دارد دچار حساسیت بیشتری شوند و خطر ابتلا به التهاب را افزایش دهند.
√ سیگار کشیدن: افرادی که سیگار استعمال میکنند بیشتر در معرض مشکل التهاب لثه یا ژنژیویت میباشند، افرادی که سیگاری نیستند به مراتب احتمال دچار شدن به این مشکل را کمتر متحمل میشوند.
√ سن افراد: خطر ابتلا به ژنژیویت با افزایش سن به مراتب بیشتر میشود.
√ رژیم غذایی: اگر بخواهیم در رابطه با رژیم غذایی مثالی بزنیم باید گفت که کمبود ویتامین C در افراد به مشکلات لثه مرتبط است.
√ سوابق خانوادگی: افرادی که والدینشان دچار مشکل ژنژیویت شدهاند باید بیشتر دقت کنند زیرا احتمال دچار شدن به التهاب لثه در آنها نسبت به سایر افراد بیشتر است، همچنین استفاده از برخی داروها نیز امکان دارد مشکلاتی را برای آنان به وجود آورد.
علائم و نشانههای مربوط به این التهاب
در موارد خفیف از این مشکل علائم و نشانههای زیادی وجود ندارد اما برخی از آنها عبارتند از:
- لکههایی که با لمس دچار درد میشوند
- ایجاد خونریزی در لثهها حین مسواک زدن و یا نخ دندان کشیدن
- التهاب و یا لثههای متورم
- لثههای نرم
شیوههای تشخیص التهاب لثه یا ژنژیویت
به گزارش مجله اینترنتی برفانک، دندانپزشکان با بررسی وضعیت دهان و دندان میتوانند علائم و مشکلات را مورد بررسی قرار دهند و در صورت وجود، التهاب را تشخیص داده و مراحل درمانی را آغاز نمایند، توصیه میشود که علائم مربوط به پریودنتیت نیز مدنظر قرار گیرد، این کار امکان دارد به وسیله اشعه ایکس انجام گیرد، این یکی از بهترین روشهای تشخیص مشکلات احتمالی میباشد اما بهتر است افراد با رعایت بهداشت دهان و دندان از بروز هرگونه مشکلاتی جلوگیری به عمل آورند. نکتهای که باید در رابطه با تشخیص و درمان مشکل در نظر داشت انجام اقدامات در سریعترین زمان ممکن میباشد، در صورتیکه این کار به درستی انجام شود قطعا مشکل التهاب لثه در مراحل اولیه درمان رفع میشود و دیگر نیازی به نگرانی درباره آن نیست، برخی از افراد در رابطه با روشهای درمانی سوال میپرسند که بهتر است بگوییم درمان التهاب لثه هم مربوط به دندانپزشک میباشد و هم باید برخی از اقدامات را درون خانه انجام داد، در ابتدای مقاله گفته شده است اما بد نیست بار دیگر تاکید داشته باشیم که اگر موارد بهداشت دهان و دندان به درستی رعایت شود احتمال ایجاد شدن این مشکل بسیار ناچیز است.
مراقبتهای حرفهای دندانپزشکی
افرادی که به دندانپزشک مراجعه میکنند مسلما ابتدا روشهای محافظت از دندان را آموزش خواهند دید و در رابطه با اهمیت مسواک زدن و نخ دندان کشیدن نیز مطالبی را توسط پزشک فرا خواهند گرفت، در مراحل بعدی و در صورت نیاز پزشکان دندانهای آسیبدیده را مورد درمان قرار خواهند داد که این مسئله میتواند به سلامت دندان کمک فراوانی نماید. در بعضی از موارد امکان دارد پزشکان با برخی موانع همچون دندانهای کشیده شده نیز روبهرو شوند که همین مسئله میتواند کار درمان را با سخت همراه کند که البته جای نگرانی نیست.
مراقبت در منزل جهت برطرفسازی التهاب لثه
برخی از روشهایی که بهتر است افراد برای مراقبت از دندانهایشان به کارگیری نمایند عبارتند از:
- حداقل دو بار در روز دندانهایتان را مورد شست و شو قرار دهید
- استفاده کردن از مسواک برقی
- نخ دندان کشیدن
- ضدعفونی کردن دهان با استفاده از دهانشویه
برخی از عوارضهای احتمالی جانبی
درمان ژنزیویت یا التهاب لثه نیازمند مراقبتهای فردی و پزشکی میباشد، باید بدانید که در صورت ایجاد مشکل بدون طی کردن مراحل درمانی نمیتوان انتظار بهبودی و یا رفع آن را داشت و امکان دارد بیماری لثه گسترش یابد و بر بافت، دندان و حتی استخوانها نیز تاثیرگذار باشد. برخی عوارض عبارتند از:
- آبسه یا عفونت در استخوان لثه و فک
- پریودنتیت، یک بیماری جدیتر که در نتیجه رفع نکردن التهاب لثه ایجاد میشود
- ترشح دهانی، جایی که عفونت باکتریایی منجر به زخم شدن لثهها میگردد
در مجموع باید گفت که این مشکل با مراجعه به دندانپزشک و استفاده از درمانهای مناسب رفع خواهد شد اما اگر مورد پیگیری قرار نگیرد میتواند مشکلات بیشتر و شدیدتری را ایجاد نماید.
منبع: https://www.barfanak.com