بهداشت نوزادان و شیرخواران پس از زایمان بسیار حائز اهمیت است. استحمام نوزاد قبل از افتادن بندناف بسیار ساده است. برای اینکار با آب و صابون و به کمک اسفنج یا پنبه نرم و تمیز تمام بدن را شسته و با حوله بخوبی خشک می کنند. درجه حرارت اطاقی که نوزاد در آن شسته میشود باید بین ۱۸ الی ۲۲ درجه سانتیگراد باشد. در طول استحمام باید سعی شود که بندناف خیس نشود. بعد از افتادن بندناف نوزاد را می توان در لگن یا وان مخصوص با آب و صابون شستشو داد. سر کودک اولین قسمتی است که میتوان با صابون شست. بدین ترتیب که دست چپ را باید زیر سر گذاشت و سرکودک را کاملاً نگه داشت و ابتدا با صابون سر را بشکل دایره شست، سپس با آب تمیز، صابونها را دور کرد و بعد سر کودک را خشک کرد و سرانجام تمام بدن را شست.
نوع لباس و بهداشت نوزادان
به گزارش مجله برفانک پس از شستشو و خشک کردن نوزاد، ساده ترین راه برای پوشاندن لباس به کودک این است که دست کودک را گرفته و دست و بازوهایش را وارد آستین لباس نمود، این عمل را برای دست دیگر تکرار کرده، سپس او را به شکم خوابانید و پشت او را بست. لباس کودک باید اندازه باشد، نه تنگ و نه گشاد، تا کودک بتواند به آزادی حرکت کند. در منازل امروزی که درجه حرارت اطاق به دلخواه تعیین میشود، پوشاندن یک پیراهن و یک کهنه به کودک کافی است.برای جلوگیری از عوارض پوست و سوختن و زخم محلی که کهنه بسته میشود و رعایت بهداشت نوزادان باید زود به زود، کهنه کودک عوض شود.کهنه های کودکان به اشکال و اندازه های مختلف وجود دارند.
نکته مهمی که باید توجه داشت این است که توده ای از کهنه بین رانهای کودک جمع نشود.اگر پوست کودک سالم باشد هیچ گونه پودر، لوسیون، کرم و پماد لازم ندارد. ریختن پودر زیاد در چین های بدن کودک سبب تحریک می شود و ممکن است کودک نسبت به ترکیبات پودر یا پماد حساسیت پیدا کند. در صورت نیاز به استفاده از پودر، لازم است از پودرهای مجاز که تحریک کننده نباشند استفاده شود.اضافه می نماید ناخنهای کودک اگر بلند است باید کوتاه شود، زیرا نوزاد شیرخوار با حرکاتی که به دستهایش میدهد ممکن است سر و صورت خود را خراش دهد. باید دست و بازوی کودک را محکم گرفت و ناخن ها را کوتاه کرد.
ختنه کردن و اثر آن در بهداشت نوزادان
ختنه کردن و مواظبت از آن از نکات مهم در رعایت بهداشت نوزادان مخصوصا پس از ختنه است. ختنه کردن یک عمل جراحی کوچک است. با این عمل، پوستی که سر آلت تناسلی نوزاد را پوشانده است دور می کنند تا سرآلت آزاد گردد. در بعضی از جوامع، مخصوصاً جوامع مسلمان، عمل ختنه کردن از نظر دستور مذهبی بطور معمول انجام میگیرد. از طرف دیگر چون مشخص شده است که ختنه کردن از نظر طبی باارزش است (سرطان دهانه رحم در خانمها و سرطان آلت در مردها در جوامع ختنه شده کمتر از جوامع ختنه نشده است) بنابراین در بعضی از کشورهای غیر مسلمان نیز عمل ختنه کردن انجام میگیرد. بعد از عمل ختنه، اطراف زخم را باید با گاز وازلین استریل پوشاند و زمانی که گاز افتاد، گذاردن مجدد آن لزومی ندارد. بهیچ وجه نباید بعد از عمل ختنه، پاهای کودک را پیچید و یا قنداق کرد، زیرا محل زخم ختنه با ادرار و مدفوع کودک آلوده میگردد و از التیام آن جلوگیری می کند. پس از انجام ختنه باید نظارت مداوم از محل زخم بعمل آید تا در صورت خونریزی از آن جلوگیری گردد. اگر توصیه های ذکر شده عمل شود، محل ختنه به سرعت التیام می یابد. بهتر است عمل ختنه زمانی صورت گیرد که نوزاد کاملاً خود را با محیط خارج از رحم وفق داده و علایم حیاتی او ثابت شده باشد.
منبع:https://www.barfanak.com