همانژیوم کبدی یک توده خوشخیم در کبد است. این تودهها شامل عروق خونی بوده و معمولا بیضرر هستند. بر اساس تخمینها حدود 1 تا 5 درصد از بزرگسالان در ایالات متحده دارای همانژیومهای کوچک کبدی هستند که باعث ایجاد علائم نشده و نیازی به درمان ندارند. در نظر داشته باشید که همانژیومهای بزرگتر میتوانند منجر به بروز درد و ناراحتی در افراد شوند.
ارائه اطلاعاتی در رابطه با همانژیوم کبدی
به مجموعهای از رگهای خونی که تشکیل یک توده دهند، همانژیوم کبدی گفته میشود. برخی از همانژیومها بر روی پوست تشکیل میشوند، در حالی که برخی در داخل بدن از جمله اندامهایی مانند کبد ایجاد خواهند شد. سایز همانژیومها معمولا کمتر از 5 سانتیمتر است. برخی افراد ممکن است به همانژیومهای متعددی مبتلا باشند، اما کمتر این اتفاق میافتد. همانژیومها بدخیم نیستند، یعنی به سرطان منجر نمیشوند.
معرفی علائم مرتبط با این وضعیت
افراد مبتلا به همانژیوم کبدی به ندرت دچار علائم میشوند، اما اگر یک همانژیوم بزرگتر از 4 سانتیمتر باشد، ممکن است علائم زیر را ایجاد کند:
- درد شکم و نفخ
- حالت تهوع
- بی اشتهایی
- درد
- احساس پری پس از خوردن یک وعده غذایی
همانژیومهای بزرگ کبدی ممکن است دچار پارگی شوند. این مسئله میتواند در عملکرد اندامهای داخلی تداخل ایجاد کرده و موجب خونریزی در شکم یا تشکیل لخته خون شود. این وضعیت در نهایت ممکن است منجر به نارسایی قلبی شده و فرد را دچار مرگ نماید.
دلایل ایجاد تودههای خوشخیم کبدی
علت دقیق همانژیوم کبدی هنوز مشخص نشده است . همانژیوم کبدی در برخی موارد ممکن است از زمان تولد وجود داشته باشد، اما میتواند در هر مرحلهای از زندگی فرد نیز ایجاد شود. این عارضه در افراد 30 تا 50 ساله رواج بیشتری داشته و احتمال تشکیل آن در زنان بیشتر از مردان است.
بررسی روشهای تشخیص همانژیوم کبدی
به گزارش مجله اینترنتی برفانک، اگر همانژیوم کبدی به اندازهای بزرگ باشد که علائم ایجاد کند، پزشک ممکن است جهت بررسی وجود اختلالات در کبد، آزمایشات تصویربرداری انجام دهد. این آزمایشات میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- سونوگرافی
- سی تی اسکن
- اسکن ام آر آی
توجه داشته باشید که در اغلب موارد افراد متوجه نمیشوند همانژیوم کبدی دارند.
آیا تودههای خوشخیم کبدی به درمان نیاز دارند؟
همانژیومها در اغلب مواقع نیاز به درمان ندارند و هیچ شواهدی وجود ندارد که اگر افراد مبتلا به همانژیوم کبدی درمان نشوند، به سرطان کبد دچار میشوند. با این حال، بسته به محل، اندازه و تعداد، برخی از همانژیومها میتوانند مشکل ساز شوند، از این رو بهتر است در صورتی که همانژیومها بزرگ باشند و علائم ایجاد کنند، مورد درمان قرار بگیرند. درمانهای احتمالی برای افراد مبتلا به همانژیوم کبدی شامل موارد زیر خواهد بود:
- داروهایی مانند کورتیکواستروئیدها
- قطع جریان خون به همانژیومها برای جلوگیری از رشد آنها
- جراحی
- پیوند کبد
عوارض جانبی ناشی از بروز این عارضه
بیشتر همانژیومهای کبدی عوارض جانبی ایجاد نمیکنند، اما افرادی که باردار هستند یا از داروهای هورمون استروژن مانند قرصهای ضد بارداری استفاده میکنند، بیشتر عوارض جانبی آن را تجربه میکنند. امکان بارداری برای افراد مبتلا به همانژیوم کبدی وجود دارد اما آنها باید تحت نظارت پزشک باشند.
منبع: https://www.barfanak.com