ابتدا به چند خصوصیت و فایده بارز تنظیم برنامه می پردازیم. تنظیم برنامه به افرادی که برای امتحان مهمی مثل کنکور آماده می شوند به شدت توصیه می شود. ما در مجله اینترنتی برفانک در مورد چند نکته مهم در تنظیم برنامه برای دانش آموزان و کنکوری ها بیشتر توضیح خواهیم داد.
مطالعه برنامه ریزی شده باعث می شود:
- از پراکنده خوانی پرهیز شود.
- به واسطه تعیین ساعت بندی، به همه دروس به اندازه اهمیتشان پرداخته شود.
- از انباشتن دروس روی هم و معوق ماندن مطالعه در ایام نزدیک کنکور جلوگیری شود.
- بعلت مطالعه در ساعت مقرری موضوع و درس معین، عامل عادت پیش می اید که بخودی خود باعث ایجاد پیش ذهن و آمادگ می شود.
- از فشردگی درس ها کاسته و خودبخود باعث جلوگیری ناراحتی های هیجانی و اضطراب می شود.
چند عامل مهم در تنظیم برنامه:
بایستی برنامه را مطابق با رشته های مورد دلخواه خود انتخاب ننمائید. برنامه بایستی انعطاف پذیر باشد، بطوریکه با تغییرات احتمالی که در آهنگ زندگی و یا شرایط درسی پیش می آید هماهنگ شود.
در فواصل ساعات برنامه درسی، اوقات فراغت قرار دهید، بطوریکه در صورت پیش آمدن کارهای ضروری و غیر درسی بتوانید بدون ایجاد خستگی و ناراحتی، درس ها و ساعات عقب افتاده را جبران نمایید.
برنامه درسی را طوری اجراء نمائید که با احتساب عوامل پیش بینی نشده مانند بیماری، گرفتاری های خانوادگی و… قادر باشید نه تنها کلیه مطالب در سی و تمرینات را انجام داده، بلکه چندین بار دروس را دوره نمائید ۔ برای اینکار بایستی تا اندازه ای ساعات درسی را افزایش داد تا مثلاً در اواسط سال تحصیلی مطالعه کلیه دروس تمام شود.
برای مطالعه هر درس در برنامه ساعت مناسبی از نظر موقعیت روز در نظر بگیرید، مثلاً دروس حفظ کردنی، در اولین ساعات بامداد و یا آخرین ساعات شب، و برای دروس استدلالی، نیمروز در نظر گرفته شود.
برنامه را متناسب با روحیه خودتان تنظیم نمائید. مثلاً دروسی را که برای شما مشکل است در ساعاتی مطالعه کنید که تمرکز ذهنی تان در دوره مطالعه خود، حداقل هفته ای یک جلسه را برای مرور درس های خوانده شده قرار دهید (جمعه ها)
از وقت های آزادی که در طول روز دارید تا می توانید نهایت استفاده را بکنید.
نگاه به فرمول ها یادداشت ها، اسامی، اشکال، ورق زدن مطالب و کتاب های درسی، بطور کلی ور رفتن با کتاب ها و جزوات، البته نه بصورتی که خسته شوید.
در برنامه ریزی روزانه، خود ما در و سر را بگونه ای انتخاب کنید که تنوع درسی داشته باشد و سعی کنید که در برنامه روزانه، هم دروس عمومی و هم دروس اختصاصی وجود داشته باشد.
بایستی سعی نمایید که دروس را بصورت یک در میان (یک درس عمومی، یک درس اختصاصی) مطالعه نمائید. زیرا مطالعه پشت سر هم دو موضوعی که مضمون شان به هم نزدیک است باعث خستگی و به هدر رفتن مطالعه می شود.
بهتر است در تنظیم برنامه و برنامه درسی را با مداد بنویسید تا در صورت لزوم بتوانید در آن تغییرات مطابق با شرایط درسی را وارد کنید. آن دسته از ساعات درسی که بنظرتان اجباری است با مداد قرمز علامت بزنید. در صورت لزوم ساعات استراحت یا تفریح را هم می توانید در برنامه تان مشخص کنید.
در برنامه درسی بایستی حتماً مرور برنامهٔ درسی هم قید شود.
پس از تنظیم برنامه ، آنرا با معلم و یا کسی که می دانید می تواند در تصحیح آن شما را یاری دهد در میان بگذارید و پس از وارد کردن تغییرات احتمالی شروع به اجرای آن کنید.
البته بدیهی است هنگام اجرای برنامه مثل هر کار یا پدیدهٔ دیگری مدتی طول می کشد که بتوانید با تمام زوایا و اندازه های آن آشنا شده، بازده واقعی را بدست آورید. برای همین هم، زیاد نگران عدم اجرای آن نباشید. تنها کافی است کمی صبر، پشتکار و واقع بینی داشته باشید.
دفترچه ای برای خود تهیه کنید (از تقویم هم می توانید استفاده کنید) و گزارش مطالعات روزانه خود را با بیان خصوصیات، حجم و کمیت در آن قید کنید. مثلاً تعداد صفحات خوانده، تعداد تست های زده شده، نکات مهم، اشکالات و… و در پایان آن هفته نتیجه کار خود را بررسی کرده، سعی در رفع اشکالات درسی، مرور نکات مهم و احتمالاً ایجاد تغییرات مفید در برنامه درسی.