تکلم و زبان از شمار بی نهایت ویژگیهای خاص و توانائیهای انسان است که باعث نفوذ و اثر وی در دنیای داد و ستدهای متقابل می شود. تکلم و زبان از ابزارهای مهم دریافت انسان از پدیده های جهان هستی و اطراف وی بشمار میآید و نیز وسیله ای است که باعث انتقال تفکرات، احساسات و عواطف انسان به دیگران میگردد. تکلم و زبان حاصل مجموعه ای از کنشهای پیچیده و متقابل تواناییهای ذهنی و محرکهای محیطی و نیز توانایی دریافت یا شنیدن و همچنین توانایی بیان یا استفاده از دستگاه گویایی پیشرفته انسان است.در ادامه ما را در این مطلب از مجله برفانک همراهی کنید تا برایتان از اختلالات تکلم بگوییم.
طبقه بندی اختلالات تکلم در کودکان
به علت پیچیدگی عوامل گوناگونی که در کسب زبان و ایجاد قدرت تکلم وجود دارد، شناسایی و طبقه بندی آن دسته از کودکانی که در این مورد اشکال داشته و به خدمات و برنامه های خاص احتیاج دارند، آسان نیست. یکی از معیارهایی که در این مورد بکار میرود، معمولاً قضاوتی است که براساس مقایسه بین تکلم کودک و زبان استاندارد شده جامعه صورت میگیرد. معیار دیگر قضاوتی است که بر اساس مقایسه تکلم کودک با تکلم کودکان دیگر همسن او انجام می شود. در این راستا، مشکلاتی چون، تأخیر در تکلم و لکنت زبان عمده ترین اختلالاتی هستند که ممکن است کودکان بدانها دچار گردند.
اختلالات تکلم و علل آن
خاموشی و تاخیر در کلام: به علل مختلفی از قبیل پایین بودن بهره هوشی، فلج عضلانی، نقایص شنوایی، انحرافات و ناهنجاریهای دستگاه تکلم و نیز امراض و ضایعات دیگر مغز ظاهر شده و چنانچه معمولاً، بیش از سه و نیم سالگی بطول کشیده باشد، غیر عادی تلقی شده و می بایست برای کشف علل و نیز درمان آن اقدام نمود. لکنت زبان: لکنت زبان عبارت است از مکث در بیان واژه و تکرار آنها، شخص مبتلا به انگشت به کسی می ماند که براثر ترس و یا ذوقزدگی زبانش گرفته باشد. فردی که لکنت زبان دارد، گاهی در بیان هرگونه واژهای درمی ماند و سپس با کسب آرامش و برطرف شدن انقباض ماهیچه ها، چندین واژه را به تندی بیان نموده، بار دیگر کلام وی قطع میگردد. چگونگی لکنت زبان در افراد گوناگون و حتی در خود فرد در زمانهای گوناگون متفاوت است. این بیماری در اکثر موارد با عواملی چون تشویش، عدم اعتماد، .عقده ها، اختلالات روانی و غیره مربوط شده است درمان لکنت زبان شامل دو مسئله میشود. مسئله اول، روان درمانی است که بتواند مشکل اصلی کودک را تسکین بخشد. مسئله دوم، درجه ای از درمان کلامی لازم است که طرحهای آموخته شده در مورد لکنت زبان را شخص از دست بدهد. درجه موفقیت هر یک از این دو روش فرق میکند اما لازم است که هر دو روش را با یکدیگر بکار برد. بعضی از کودکان با تمام روشهای درمان روانی و درمان کلامی، بازهم تحت تأثیر حالات هیجانی، مختصری لکنت زبان در آنها باقی میماند در حالیکه لکنت زبان بعضی از کودکان با این روشهای درمانی بکلی اصلاح میشود.
گفتار در خواب از اختلالات کودکان
این اختلال که در بین کودکان و بزرگسالان کاملاً شایع است ممکن است شامل چند واژه شود که معمولاً تشخیص آنها از یکدیگر برای فردی که آنها را می شنود، دشوار است. گاهی نیز شامل شرح حال زندگی فرد و علایق او است، اما رویاهای وی و نیز اسرار مهم زندگی غالباً آشکار نمیگردد. گفتار در خواب ممکنست همراه با وحشتزدگی شبانه و راه رفتن در خواب تظاهر کند. اغلب اختلالات خواب با تغییر مشکلات محیطی برطرف می گردند. به عنوان مثال استفاده از چراغ خواب برای کودکانی که از تاریکی هراس دارند، تأمین آرامش خاطر کودک، در نظرگیری وقت مناسب برای استراحت کودک و پوشش نرم و سبک با حرارت مطبوع از جمله مواردی هستند که در درمان این اختلال مفید و مؤثرند.
منبع:https://www.barfanak.com