پنج‌شنبه 12 دسامبر 2024

خودکارآمدی چیست و انسان خودکارآمد چه ویژگی هایی دارد؟

مفهوم خودکارآمدی بر تحقیق مدون طولانی و نظریه پردازی راجع به اهمیت انتظارهای مردم مبنی بر این که آنان می توانند با موقعیت های سخت کنار آیند، مبتنی است. بیشتر دانش ما راجع به فرایند و رشد خود کارآمدی از پژوهش آلبرت باندورا برمی آید. خود کارآمدی تأثیر مهمی بر شناخت ها، انگیزش و حالت شخصی دارد.ما در مجله اینترنتی برفانک در مورد خودکارآمدی چیست و انسان خودکارآمد چه ویژگی هایی دارد، بیشتر توضیح خواهیم داد.

خودکارآمدی

 

شناخت ها: خودکارآیی به افراد الهام می بخشد که اهداف معناداری را تنظیم کنند و به آنها دست یابند. افرادی که خود را خودکارآمد می پندارند، هدف هایی را در زندگی در پیش می گیرند که می دانند با برنامه ریزی مساله گشایی، و کسب مهارت های لازم احتمال دست یافتن به آنها وجود دارد.

انگیزش: خودکارآمدی، پافشاری، پشتکار و شکیبایی را القا می کند. افرادی که احساس خودکارآمدی دارند، پس از شکست، به آسانی تسلیم نمی شوند. آنان شیوه های انتخابی دیگری را برای رسیدن به اهداف خود جستجو می کنند.

خلق : از آن جایی که افراد با خودکارآمدی بالا به مهارت های مقابل های خود اعتماد دارند کمتر در برابر چالش های زندگی با اضطراب و افسردگی واکنش نشان می دهند.

افراد با خودکارآمدی بالا از توانمندی ها و محدودیت های خویش آگاهند. آنان اهداف واقع گرایانه ای را برای خود در نظر می گیرند و انتظارهای معقولی دارند. آنان از مزایای استفاده از کنار آمدن متمرکز بر مساله در مقایسه با کنار آمدن متمرکز بر هیجان مطلع هستند . به دلیل این که به مهارت های کنار آمدن خویش ایمان دارند، از چالشهایی که مشکل هستند اجتناب نمی کنند، بلکه می دانند که می توانند بر آنها مسلط شوند. همچنین می دانند که چگونه خواسته های غیرمعقول وغیر منطقی را تشخیص دهندکه اگر این خواسته ها سرسختانه دنبال شوند محکوم به یاس و نومیدی هستند.

 

ابعاد خودکارآمدی عبارتند از: اندازه، قدرت، و تعمیم

خودکارآمدی

 

اندازهٔ خودکارآمدی:

اندازهٔ خودکارآمدی به سختی چالش هایی اشاره دارد که شخصی مایل است با آنها مقابله کند. برای مثال، بعضی افراد می پذیرند که نیاز دارند چیز جدیدی را تجربه کنند، اما هرگز اطراف انجام چنین چیزی نمی روند. دیگران ممکن است خطر با جرأت بودن فرزندان خود را بپذیرند، اما نه با دیگر بزرگسالان. خانم و یا آقایی ممکن است در صحبت کردن با گروه کوچکی احساس اطمینان کند اما در خطاب به یک جمع بزرگ احساس اطمینان ننماید.

 

قدرت خودکارآمدی:

مقصود از قدرت خودکارآمدی ، اعتقاد راسخ شخص به این است که می تواند رفتار مورد نظر را به اجرا درآورد. بین تفکر «شاید بتوانم آن را انجام دهم و تفکر می دانم که می توانم آن را انجام دهم» تفاوت وجود دارد.

خودکارآمدی

 

تعمیم خودکارآمدی :

تعمیم خودکارآمدی به گستره ای اشاره دارد که شخصی می تواند راجع به توانا بودن خود برای به اجرا درآوردن رفتارهای خاصی در انواع وسیعی از موقعیت ها احساس اطمینان کند. آن یک احساس توانایی برای پاسخ دادن به تمامی انواع موقعیت ها با بهترین شیوه می باشد.

بر اساس الگوی خودکارآمدی ، کسی که مایل است با سعی و تلاش به هدف خود برسد و یا با چالش زندگی رو به رو شود، باید حائز سه شرط زیر باشد:

۱- شخصی اعتقاد داشته باشد که هدف خاصی دست یافتنی است. شخصی بداند که اگر وی از روی اراده تلاش بیشتری به عمل آورد می تواند به هدف نایل آید.

2- شخصی اعتقاد داشته باشد که دارای مهارت های لازم برای رسیدن به هدف می باشد.

3- هدف آنقدر ارزش دارد که برایش تلاش و کوشش کرد.

Check Also

خطر کردن

خطر کردن را از کودکتان نگیرید

شما با دلسرد کردن بچه ها از خطر کردن ، از نظر روحی ارضا می …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.