خارش پوست بدون توجه به جایی که رخ میدهد، میتواند آزار دهنده باشد. این وضعیت ممکن است بر اثر یک مشکل پوستی مانند عفونت رخ داده یا اثر جانبی بارداری باشد. یکی از قسمتهای بدن که ممکن است دچار خارش شود، شکم است. در این مقاله به بررسی کامل خارش شکم خواهیم پرداخت.
علل مرتبط با خارش شکم
در اغلب موارد، دلایل مرتبط با خارش شکم جدی نیستند، اما میتوانند آزار دهنده باشند. به طور کلی شرایطی که میتوانند منجر به خارش شکم شوند، به شرح ذیل میباشند:
درماتیت تماسی: این وضعیت زمانی رخ میدهد که پوست با چیزی که موجب تحریک آن میشود، تماس برقرار کند. این عوامل معمولا شامل موارد زیر میگردند:
- فلزات
- محصولات زیبایی
- لاتکس
- محصولات شوینده و سفید کننده
این عوامل میتوانند منجر به خشکی و خارش پوست شکم و سایر نواحی که در معرض آلودگی قرار دارند، شوند.
اگزما: درماتیت تماسی نوعی از اگزما است اما اشکال دیگری از آن نیز وجود دارند که بر روی پوست شکم تاثیر گذاشته و موجب خارش میشوند. اگزما موجب خشکی و پوسته شدن پوست شده و خارش شدیدی را به همراه دارد. در برخی مواقع فرد ممکن است دچار التهاب و تیرگی قسمتهایی از پوست نیز شود.
عفونت: گاهی اوقات عفونت ناشی از باکتری مانند شپش میتواند منجر به خارش شکم شود. در این موارد، فرد معمولا این احساس خارش را در شب تجربه خواهد کرد.
ساس یا کک: تودههای کوچک قرمز رنگ و خارش دار بر روی شکم یا سایر قسمتهای بدن میتوانند نشان دهنده وجود ساس یا کک باشند. اگر جای گزش به صورت الگوهای زیگزاگ و در طول شب ایجاد شود، باید گزینه ساس را مد نظر قرار داد.
واکنش دارویی: اگر کسی شروع به مصرف یک داروی جدید کرده باشد، ممکن است دچار خارش و بثورات قرمز رنگ شود. این نوع بثورات اغلب در ناحیه شکم و پشت ظاهر میشود. در صورتی که فرد احساس کند بدن وی نسبت به مصرف داروی جدید، واکنش منفی نشان داده است باید به پزشک مراجعه کند.
پسوریازیس: پسوریازیس یک بیماری التهابی است که موجب بروز پاسخ ایمنی توسط سیستم ایمنی بدن میشود. اکثر انواع پسوریازیس سبب قرمزی و خارش پوست میشوند. این وضعیت معمولا در اطراف زانو، آرنج و پوست سر ظاهر شده اما میتواند در هر قسمتی از بدن مانند شکم نیز رخ دهد.
ارزیابی روشهای درمان خارش شکم
اگرچه خاراندن شکم بسیار وسوسه انگیز است اما این کار وضعیت پوست را بدتر خواهد کرد. درمانهای زیر برای از بین بردن خارش شکم ارائه شده است که به آنها خواهیم پرداخت:
- پوشیدن لباسهای آزاد و راحت جهت جلوگیری از تماس پارچه با پوست
- پوشیدن لباسهایی از جنس پارچه طبیعی مانند پنبه جهت انتقال هوا به شکم
- قرار دادن یک پارچه خنک و مرطوب به مدت 5 تا 10 دقیقه بر روی شکم جهت برطرف شدن خارش
- استفاده از یک مرطوب کننده غیرمعطر پس از حمام کردن یا خشکی پوست ( این روش با قرار دادن مرطوب کننده در فریزر تاثیر بیشتری خواهد داشت)
- استفاده از کرمها یا داروهای کورتیکواستروئیدی جهت از بین رفتن خارش شکم
- مصرف آنتی هیستامینهای خوراکی برای خلاص شدن از خارش شکم
در نظر داشته باشید که این درمانها معمولا برای استفاده کوتاه مدت به کار میروند و در صورت به کارگیری حتما باید با پزشک متخصص مشورت نمود.
منبع: https://www.barfanak.com