یکی از قسمتهای بدن که در معرض بروز جوش قرار دارد پیشانی است. تغییرات هورمونی، استرس و نبود بهداشت مناسب عوامل شایع ایجاد آکنه میباشند، البته باید توجه داشت که این وضعیت هیچگونه خطر جدی برای سلامتی ندارد اما برای برخی افراد ایجاد ناراحتی خواهد کرد، در این مقاله به بررسی دلایل، نحوه درمان و روشهای پیشگیری از جوش پیشانی خواهیم پرداخت.
علتهای گوناگون ایجاد جوش پیشانی
جوش یک وضعیت مزمن پوستی بوده و امکان توسعه آن در هر نقطهای از بدن فرد وجود دارد اما معمولا در صورت، شانهها، پشت، سینه و بازوها ایجاد خواهد شد، افراد احتمالا ظاهر جوش را هنگامی که همانند غدههای کوچک زیر پوست قرار دارد مشاهده خواهند کرد، این غدهها منجر به ایجاد مادهای چرب به نام سبوم میشوند و در ادامه میتوانند به وسیله عضلات و یا باکتریها مسدود گردند، هنگامی که این اتفاق رخ دهد امکان دارد غدد یاد شده دچار التهاب شوند و به شکل جوش درآیند. برخی عوامل ممکن است مقدار سبوم تولید شده توسط غدد که به جوش پیشانی منجر خواهند شد را افزایش دهند، این عوامل عبارتند از:
- تغییرات هورمونی که در زمان بلوغ افراد ایجاد شده و رواج زیادی دارد، در این دوران سطوح هورمونی به طور قابل توجهی تغییر خواهد کرد.
- فشار روحی، ارتباط زیادی بین استرس و ایجاد جوش پیشانی وجود دارد
- استفاده از برخی داروها مانند داروهای استروئیدی، ضد انعقادی، باربیتوراتها و یا لیتیوم میتوانند منجر به عوارض جانبی مانند جوش شوند
- رعایت نکردن بهداشت مو و صورت میتواند منجر به رسوب چربیها در پیشانی شود و بدین ترتیب جوش پیشانی را شکل دهد.
- استفاده از برخی محصولات مرتبط با مو، انواع ژل و یا روغنها
- تحریک پوست، استفاده از وسایل آرایشی و انواع کلاه در قسمت پیشانی امکان دارد منجر به ایجاد جوش شود
معرفی روشهای درمان خانگی
درمان جوش پیشانی به شدت شیوع جوشها بستگی دارد، اکثر افراد میتوانند این جوشها را با داروهای بدون نسخه (OTC) درمان نمایند، اما بهتر آن است که دلیل ایجاد این مشکلات به شکلی درست مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد. انواع مختلف ژلها، صابونها، لوسیون و انواع کرمها هم اکنون برای درمان جوش پیشانی آماده به کارگیری هستند، محصولات نامبرده شده معمولا حاوی یک یا چند مواد تشکیلدهنده هستند، موادی که هر کدامشان دارای خواص مخصوص به خود بوده و میتوانند در زمینه درمان جوش پیشانی مورد استفاده قرار گیرند، این مواد عبارتند از:
- بنزوئیل پراکسید
- اسید سالیسیلیک
- رتینول
- رزورسینول
هم اکنون بسیاری از این مواد در فروشگاههای معتبر لوازم بهداشتی وجود دارند و به راحتی میتوان آنها را تهیه کرد. نکتهای که باید در زمینه استفاده از مواد و داروهای درمانی مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد انجام آزمون و خطا میباشد، در حقیقت هر کدام از مواد گفته شده امکان دارد بر روی یک فرد خاص نتیجه بدهد و در یک شخص دیگر نتیجه متفاوتتر و حتی معکوسی ایجاد نماید، بنابراین برای جلوگیری از ایجاد مشکلاتی از این قبیل لازم است افراد پیش از مصرف مقداری از مواد را آزمایش نمایند و در صورت به وجود نیامدن حساسیت خاص و یا عوارض مصرف را ادامه دهند، در غیر این صورت باید هر چه سریعتر مصرف ماده را قطع و به فکر استفاده از داروهای دیگر باشند، راه دیگر که بهترین راه هم میباشد مراجعه به پزشک است تا بتوان به شکلی اصولی دلیل ایجاد جوش پیشانی را تشخیص داد و مطابق با آن درمان را آغاز کرد. بد نیست بدانید که برای رفع کامل علائم ایجاد شده در افراد، چند هفته زمان لازم بوده و کسانی که به تازگی درمان را آغاز کردهاند باید صبور باشند، در برخی افراد هم ممکن است عوارض جانبی همچون سوزش پوست در مراحل اولیه درمان ایجاد شود که این مسئله کاملا طبیعی میباشد. داروهای تجویزی بیشتر برای افرادی مورد استفاده قرار میگیرند که جوش پیشانی آنها در شرایط بسیار بدی قرار داشته باشد، یک متخصص پوست قادر به ارزیابی و تعیین بهترین نوع درمان خواهد بود، این میتواند شامل داروهای خوراکی و حتی کرمها باشد، برخی از این داروهای تجویزی عبارتند از:
- کورتیکواستروئیدها
- داروهای ضد میکروبی
- آنتی بیوتیکها
- رتینوئیدها
افرادی که مبتلا به جوش پیشانی هستند باید از ایجاد آن جلوگیری به عمل آورند زیرا این مسئله خطر ابتلا به آلرژی و عفونت را افزایش خواهد داد، درمانهای خانگی نیز میتوانند در کنار دارو مورد استفاده قرار گیرند، البته در مواردی که جوش پیشانی در حد خفیف باشد. اگر بخواهیم یک مثال درباره درمان خانگی داشته باشیم میتوان به یک فشردهسازی گرما برای پیشانی آن هم روزی دو بار اشاره کرد، این کار باعث حذف چربیهای اضافه خواهد شد و روند بهبودی را بهتر خواهد کرد. سایر روشهای خانگی که افراد مبتلا به جوش پیشانی میتوانند به کارگیری نمایند عبارتند از:
- آلوئهورا، روغن آن را مستقیما به جوش پیشانی بمالید
- روغن درخت چای، چند قطره از آن را با آب مخلوط کرده و با پنبه بر روی جوش پیشانی اعمال نمایید
- سرکه سیب، این سرکه رقیق شده را با سه چهارم آب مخلوط کرده و با پنبه به پیشانی بمالید
- لیمو و یا آب لیمو را با یک پنبه بر روی جوش پیشانی بمالید
- فلز روی، این ماده میتواند به صورت خوراکی هم مصرف شود و در حقیقت مکملی برای بهبود وضعیت پوست خواهد بود
افرادی که دچار جوش پیشانی هستند میتوانند مواد تشکیلدهنده زیر را برای ایجاد یک ماسک ترکیب نمایند:
- 2 الی 3 قاشق چایخوری ژل آلوئهورا را با 3 الی 4 قطره از روغن چای مخلوط نمایید
- ترکیب حاصله را بر روی پیشانی بمالید
- ترکیب را به مدت یک شب بر روی ناحیه مورد نظر قرار داده و سپس شستشو نمایید
- این کار را هر شب تکرار نمایید تا زمانی که جوش پیشانی بهبود یابد
پیشگیری همیشه بهتر از درمان جوش پیشانی است
داشتن یک استاندارد خوب بهداشتی و رعایت آن بهترین راه برای افراد در جلوگیری از ایجاد جوش پیشانی محسوب میشود، البته برخی جوشها امکان دارد اجتنابناپذیر باشند به خصوص در دوران بلوغ که باید شست و شو به طور مرتب انجام شود زیرا این کار باعث جلوگیری از ایجاد جوش پیشانی و حتی بیماریهای مهم خواهد شد. برخی نکات مربوط به پیشگیری از ایجاد جوش پیشانی عبارتند از:
- اجتناب از پوشیدن کلاههای تنگ و یا هرگونه پوششی که بر روی پیشانی قرار گیرد
- اجتناب از لمس کردن جوش پیشانی و یا ترکاندن آنها
- آرایش خود را قبل از رفتن به رخت خواب حتما پاک نمایید
- شست و شوی صورت بلافاصله پس از هرگونه فعالیت ورزشی که باعث ایجاد عرق در پیشانی شود
- شستن دستها به طور منظم در طول روز
- اجتناب از قرار گرفتن در معرض نور آفتاب به مدت طولانی
چشماندازی از مقاله جوش پیشانی
برای افرادی که در معرض جوش پیشانی قرار دارند این وضعیت عادی میباشد علیالخصوص زمانی که در حال بلوغ هم باشند، همانطور که گفتیم استرس، بهداشت ضعیف، محصولات مرتبط با پوست، مو و لوازم آرایشی میتوانند در ایجاد جوش پیشانی موثر باشند. افراد مبتلا به جوش پیشانی اغلب علائم مربوطه را با روشهای خانگی درمان میکنند اما در صورتی که فردی دچار علائم شدید باشد لازم است به دکتر مراجعه نماید زیرا پزشک میتواند بهترین تشخیص و روش درمانی را ارائه دهد.
منبع: https://www.barfanak.com