در لبهٔ تحتانی کبد کیسهٔ کوچکی به نام کیسهٔ صفرا وجود دارد که برای ذخیره کردن صفرا (در مواقعی که مورد نیاز کبد نیست) به کار میرود.در این مطلب از مجله برفانک برایتان راجع به سنگ کیسه صفرا می گوییم.
علت ایجا سنگ کیسه صفرا
در مواقعی که حالت صفراوی عمومی توأم با کار خارج از اندازه و تنبلی کبد وجود داشته باشد اغلب صفرا غلیظ میگردد و گردا گرد هستهٔ کوچکی از خردهٔ سلولها جمع می شود و بتدریج در کیسهٔ صفرا سنگ تولید می کند.
سنگ کیسهٔ صفرا در مواقعی که صفرا رقیق باشد ایجاد نمی شود. همچنین در نتیجهٔ عفونت میکروبی نمی تواند تولید شود
بلکه فقط و فقط معلول سال ها بد غذایی و زندگی خلاف بهداشت همراه با درمان بازدارندهٔ بیماری های قبلی است که منجر به مسمومیت دستگاه ها عموماً و کبد و سنگ کیسه صفرا خصوصاً میگردد.
یبوست مزمن مهمترین عامل مستعد کنندهٔ سنگ کیسه صفرا است. تشکیل سنگی کیسهٔ صفرا چند سال طول میکشد و اندازهٔ آن مسکن است کوچك یا بزرگ باشد. سنگ کیسه صفرا بزرگی ممکن است راه مجرای صفرا را مسدود کند.
و منجر به یرقان (زردی) گردد، یا آنکه در موقع عبور از مجرای صفراوی درد فوق العاده شدید و کشنده ای ایجاد کند. سنگ های کوچکتر اغلب بدون اشکال وارد روده شده دفع میگردند.
علایم سنگ کیسه صفرا چیست؟
علایم عمومی این بیماری عبارت اند از درد خیلی تند در ناحیهٔ تحتانی دنده های راست (بخصوص هنگام فشار دادن)، نفخ، یبوست، استفراغ، بی اشتهایی و بیحالی عمومی.
درمان به وسیله عمل جراحی
در صورتی که سنگ صفراوی در طول مدت زیادی تشکیل و بتدریج بزرگ شده باشد هیچ کاری جز عمل جراحی نمی تواند بسرعت آن را از میان بردارد
لیکن این عمل فقط در موارد فوق العاده استثنایی مجاز است و اثر آن فقط جنبهٔ تسکینی دارد؛ زیرا این کار از مسمومیت ضمنی دستگاهها و تنبلی کبد، که در درجهٔ اول ایجاد کنندهٔ سنگی است، جلوگیری نمیکند.
مگر آنکه کیسهٔ صفرا را بکلی بردارند که در این صورت دستگاههای مختلف بدن، بخصوص کبد، لحاظ ذخیره کردن صفرا دچار اختلال می شود.
چنانکه گفتیم، عمل جراحی فقط در موارد بسیار ضروری مجاز است؛ و همانطور که متذکر شدیم، این نوع درمان علت اصلی اختلال را از بین نمیبرد و وضع عمومی بیمار را بهبود نمیبخشد.
می توانیم قاطعانه نظر دهیم که تنها راه درمان حقیقی سنگ صفراوی استفاده از عوامل طبیعی درمانی است. و از این طریق می توان کاری کرد که سنگی حل شود
و از کبد خارج گردد و در عین حال علل ضمنی به وجود آورندهٔ این بیماری نیز سرانجام از بین بروند و از تشکیل سنگهای صفراوی بعدی نیز جلوگیری به عمل آید. (کاری که با عمل جراحی اختلاف فاحشی دارد).
در صورت امکان درمان سنگ صفراوی را باید در مؤسسهٔ درمان طبیعی انجام داد، زیرا در بعضی موارد امساک نسبتا طولانی مورد لزوم پیدا میکند. اگر این کار میسر نباشد از متخصص درمان طبیعی کمک بگیرند تا در معالجه نظارت کند.