سن بلوغ، در کشورهای مختلف، متفاوت است. سوء تغذیه آغاز بلوغ را به تأخیرمی اندازد. گفته می شود که، یکی از عوامل مهم درسلامت زنان یک کشور، سن شروع عادت ماهانه است.ما در مجله اینترنتی برفانک در مورد سن بلوغ و تغییرات جسمانی نوجوانان در این سن، بیشتر توضیح خواهیم داد.
در کشورهای پیشرفته، این سن، زودتر از کشورهای در حال توسعه می باشد. بلوغ به طور متوسط، حدود ۲ سال در دختران زودتر از پسران واقع می شود کودکان درشت جثه نیز سن بلوغشان به نسبت دیگران زودتر فرا می رسد، لکن به علت سریع تر رخ دادن تغییرات بلوغ، رشدشان پیش از سن موعود متوقف می شود.
کودکان کوچک جثه، اغلب دیرتر به سن بلوغ می رسند، ولی تغییرات ناشی از بلوغ در آنها طولانی تر است، در نتیجه رشد آنان دیرتر متوقف می شود. عوامل ژنتیکی مهمی در این رابطه، وجود دارد، بلوغ زودرس یا دیررس، معمولاً یک مشخضهٔ خانوادگی است. بلوغ در خانواده های کم جمعیت زودتر، و در خانواده های پرجمعیت دیرتر واقع می شود، و با سوء تغذیه یا بیماری های حادّ به تأخیر می افتد.
آستانه سن بلوغ در کشور های مختلف
به همین دلیل فرزندان خانواده های کم جمعیت عملکرد بهتری نسبت به دیگر همسالان خویش دارند. کودکی که زود به مرحلهٔ بلوغ می رسد، اغلب در سنجش توانایی ها در مدرسه، وضع برتری دارد، و در امتحانات نیز بهتر عمل می کند.
تغییرات قابل ملاحظهٔ عام، در آستانهٔ سن بلوغ بیان نشده است. سن بلوغ و شروع عادت ماهانه، هر ۲۰ سال حدود 4 ماه زودتر، رخ می دهد. در نروژ، در سال ۱۸۰، متوسط سن قاعدگی ۱۷ سال بود، و اکنون ۱۳ سالگی است. در اروپا، امریکای شمالی و ژاپن، در مقایسه با مناطق دیگر، کودکان در سنین پائین تری بالغ می شوند.
امروزه شواهدی در دست است، که نشان می دهد در نروژ و بریتانیا، روند بلوغ زودتر، متوقف شده است. امروزه کودکان بلندتر از قبل هستند. در کلاسکو متوسط قد کودکان ۵ سانتی متر بلندتر از کودکان در سال ۱۹۰۹ می باشد، این اختلاف، در ۹ سالگی، به ۸ سانتیمتر می رسد. در اروپا و امریکای شمالی، از سال ۱۹۰۰، متوسط افزایش قد ۳ – ۲ سانتیمتر در سنین ۱۰ تا 14 سالگی است که در هر ۲۰ سال تغییر می کند. ۵۰ سال قبل، رشد قد مردان حداکثر تا سن 26 سالگی بود، در حالی که امروز حد سنی این رشد تا ۱۹ سالگی است.
تغییرات جسمانی در سن بلوغ
تغییرات بلوغ با فعالیت غدهٔ هیپوفیز در مغز آغاز می شود هورمون هایی که از این غده ترشح می شود، غدد آدرنال و غدد جنسی (تخمدانها و بیضه ها) را تحریک می کند. غدهٔ آدرنال، سپس موجب افزایش قد، و رشد مو در ناحیهٔ زیر شکم و جوش صورت می شود، و غدد جنسی باعث بزرگ شدن سینه ها و تغییرات در آلت تناسلی می گردد.
دردختران علائم اولیه بلوغ معمولاً در سن ۱۰ سالگی در بدن ظاهر می شود، که همراه با جهش و تغییر ناگهانی در قد و وزن، بزرگ شدن نوک سینه ها، (تقریباً ۲ سال پیش از نخستین عادت ماهانه)، و افزایش بافت های اطراف نوک سینه همراه با ماده رنگی است. از این دوره به بعد تمامی بافت سینه بزرگ می گردد. محیط و قطر لگن خاصره افزایش می یابد، و موهای اطراف آلت تناسلی، ابتدا مستقیم و سپس فری رشد می کند. غدد عرقی در زیربغل فعال می شوند، و موهایی در این قسمت بدن ظاهر می گردد. سن معمولی ظهور قاعدگی، ۱۳ سالگی است، لکن دامنه آن از 9 سالگی (یا حتی زودتر) تا 16 یا 17 سالگی گسترده است.
رشد اصلی قد، یک سال پیش از نخستین دورهٔ عادت ماهانه، اتفاق می افتد، پس از نخستین قاعدگی، میزان افزایش قد، ناگهان کند می شود، و در حدود ۱۷سالگی متوقف می گردد. در طول این تغییرات، ممکن است، ترشحات لیزی از رحم خارج شود. معمولاً، به علت بیش فعالی غدد چربی اطراف منافذ موئی، جوش ها و لک هایی بر روی صورت و بدن پدید می آید، بدین ترتیب که مادهٔ سیاه رنگی منافذ پوست را سد می کند، و باعث عفونت و جوش های کوچک در صورت می شود.
ممکن است، نشانه ها و یا زخم های ترک دار و مخطط بر روی شکم یا کفلی، مشابه دوران بارداری، پدید آید. همزمان، تغییراتی در حنجره و نای ایجاد می شود که برتن صدا اثر می گذارد در این مرحله فرد در عوض انرژی و تحرک قبل، احساسس ستی و تنبلی خواهد نمود.
در پسران علائم اولیه بلوغ، تغییر ناگهانی قد و وزن است، که معمولاً حدود ۲ سال دیرتر از دختران رخ می دهد سپس آلت تناسلی و بیضه ها بزرگ می شوند، ظهور و پیدایش مو در ناحیهٔ زیرشکم، همراه با پیدایش مو در زیربغل، پشت لب، کشالهٔ ران، روی ران ها، و اطراف آلت تناسلی، آغاز می شود.
تغییرات حنجره و نای، صدا را تحت تأثیر قرار داده، جوش هایی نیز در صورت ظاهر می شود. ممکن است پسران هم مانند دختران دچار سستی و بی حالی شوند. در حدود سن 14 سالگی، احتلام و انزال های شبانه رخ می دهد. سپس رشد قد و وزن، به طور ناگهانی کند می شود، و در حدود ۱۸ یا ۱۹سالگی متوقف می گردد. بزرگ شدن سینه های پسران، در اوان نوجوانی، طبیعی است، هرچند ممکن است موجبات دستپاچگی و شرمساری را در آنان به وجود آورد. به هرحال این تغییر در اکثر پسران رخ می دهد و مدت یک یا دو سال باقی مانده، سپس فروکش می کند.