تیبیا استخوان بلندی است که در پایین ساق بین زانو و مچ پا قرار دارد. شکستگی استخوان تیبیا شایع بوده و معمولا بر اثر آسیب ایجاد میشود. تیبیا در حقیقت در قسمت فوقانی استخوان درشت نی ساق قرار داشته و یک استخوان بسیار مهم برای تحمل وزن است. زمان بازیابی و بهبود این شکستگی متفاوت بوده و به نوع و شدت شکستگی بستگی دارد. شکستگی استخوان تیبیا باید توسط پزشک درمان شود اما انجام برخی از تمرینات در خانه هم میتوانند به بهبودی فرد کمک کنند.
شکستگی استخوان تیبیا چیست؟
به گفته آکادمی آمریکایی جراحان ارتوپدی، تیبیا شایعترین استخوان بلند در بدن است و شکستگی تیبیا به هر گونه شکافی در این استخوان اشاره دارد. تیبیا یکی از دو استخوانی است که در پایین پا قرار دارد و دیگری فیبولا است اما تیبیا بزرگتر از آن است. تیبیا مسئول حمایت بیشتر وزن بدن است و برای حرکت مفصل زانو و مچ پا ضروری است. شکستگی استخوان تیبیا بسته به نوع و شدت آسیب انواع مختلف دارد.
علائم مرتبط با شکستگی تیبیا
علائم این نوع از شکستگی در افراد ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درد موضعی در یک قسمت از استخوان تیبیا یا در چندین ناحیه اگر شکستگیهای متعدد وجود داشته باشد
- التهاب
- بروز مشکل و عدم توانایی در ایستادن و راه رفتن
- تغییر شکل پا
- کبودی یا تغییر رنگ در اطراف ناحیه مورد نظر
- تغییر احساس در ناحیه پا
- خارج شدن استخوان از پوست
- تحت فشار قرار گرفتن پوست توسط استخوان
دلایل ایجاد این وضعیت
استخوانهای بلند در بدن انعطاف پذیر هستند اما عوامل زیادی میتوانند موجب شکستگی استخوان تیبیا شوند که در زیر به آنها اشاره خواهیم کرد:
- آسیبهای ناشی از حوادث رانندگی یا سقوط
- ورزشهایی که به طور مداوم تکرار شده و به زانوها فشار وارد مینمایند مانند راه رفتن در فواصل دور و طولانی
- مصدومیت در ورزشهای ارتباطی
- پوکی استخوان که طی آن استخوانها ضعیفتر از حد معمول میشوند
گزینههای تشخیص این شکستگی
پزشک جهت تشخیص شکستگی تیبیا، سابقه پزشکی فرد را بررسی کرده و در مورد نحوه آسیب دیدگی سوالاتی از وی خواهد پرسید، سپس به انجام یک معاینه فیزیکی پرداخته و آزمایشهای تشخیصی برای ارزیابی میزان آسیب و شکستگی استخوان را انجام خواهد داد. این کار برای تعیین بهترین نوع درمان بسیار مهم میباشد. آزمایشهای تشخیصی میتوانند شامل موارد زیر باشند:
- اشعه ایکس
- سی تی اسکن
- ام آر آی
درمان شکستگی استخوان تیبیا
درمان این نوع از شکستگی به عوامل متعددی بستگی دارد که سلامت کلی فرد در زمان آسیب، علت و شدت آسیب و میزان آسیب به بافتهای نرم در اطراف استخوان تیبیا مواردی از آنها به شمار میروند، البته لازم به ذکر است که در موارد شدید نیاز به عمل جراحی میباشد. توجه داشته باشید که در برخی موارد بیمار نیاز به انجام فیزیوتراپی و یا حتی عصا دارد. عصا یا واکر برای کمک به راه رفتن فرد استفاده میشوند. زمان بهبودی بین 4 تا 6 ماه متغیر بوده و به نوع شکستگی که جزئی باشد یا کامل بستگی دارد. انجام برخی از تمرینات نیز میتوانند زمان بهبودی را کاهش دهند، از این رو حتما با پزشک مشورت کرده و توصیههای وی را جدی بگیرید.
منبع: https://www.barfanak.com