عفونتهای سودوموناس بیماریهایی هستند که به دلیل وجود باکتریهای سودوموناس ایجاد میشوند، بر اساس آمارهای ارائه شده میتوان گفت که در بسیاری از افراد علائم مربوط به این بیماری در حد خفیف گزارش شده است. در صورتی که یک فرد به دلیل داشتن سیستم ایمنی بدن ضعیف دچار آن شود امکان ایجاد مشکلات بیشتر و حتی تهدیدکننده وجود خواهد داشت، خبر خوب آن است که عفونت سودوموناس قابل درمان میباشد، علیالخصوص با تشخیص زودهنگام میتوان به سرعت مشکل را حل کرد، در این مقاله به عوامل، علائم و همچنین روشهای پیشگیری و درمان عفونت مورد نظر خواهیم پرداخت.
علتهای ایجاد عفونت سودوموناس
همانطور که متوجه شدید سودوموناس نام نوعی باکتری بوده که در شرایط خاص میتواند منجر به ایجاد عفونت گردد، البته باید توجه داشت که این باکتری در انواع مختلفی وجود دارد که تنها چند نوع آن قادر به این کار هستند. باکتریهای سودوموناس تمایل زیادی برای زندگی و پرورش یافتن در آب، خاک و مناطق مرطوب دارند، بهترین آب و هوا برای این دسته از باکتریها مناطق گرم و مرطوب به حساب میآید. بر اساس اطلاعات موجود و بررسیهای صورت گرفته توسط محققان افرادی که در بیمارستان به دلیل عمل جراحی و یا مشکلات دیگر بستری هستند برای مبتلا شدن به این نوع عفونت آمادگی بیشتری دارند، البته سیستم ایمنی بدن در صورتی که ضعیف باشد میتواند زمینه را برای ایجاد عفونت فراهم نماید. عفونت سودوموناس ممکن است در ابعاد کوچکتر برای افراد سالم نیز اتفاق بیفتد و میتواند شامل عفونت گوش و بثورات پوستی شود.
عوامل خطرآفرین در رابطه با این عفونت
در بند قبلی هم گفته شد که افراد بستری در بیمارستان و یا کسانی که دارای سیستم ایمنی ضعیفی هستند جزو دو گروه اصلی محسوب میشوند که احتمال مبتلا شدن به عفونت سودوموناس در آنها بیشتر است. برخی از گروههای بستری عبارتند از:
- کسانی که دچار سوختگی شدید هستند
- افرادی که عمل جراحی شدهاند
- افرادی که تحت شیمی درمانی قرار گرفتهاند
- افراد مبتلا به دیابت
- هرگونه بیماری که بتواند سیستم ایمنی بدن را تضعیف نماید
علائم مربوط به عفونت سودوموناس
علائم این عفونت اغلب با توجه به شدت و مکان آلودگی با یکدیگر متفاوت هستند، مناطقی همچون گوش، پوست، ریه، بافتهای نرم بدن و خون بیشترین تاثیرپذیری را از این عفونت خواهند داشت، بد نیست بدانید اگر این عفونت به جریان خون منتقل گردد بسیار شدیدتر هم خواهد شد. علائم رایج این عفونت عبارتند از:
√ گوشها: درد، خارش و تخلیه مایع آن
√ پوست: بثوراتی که امکان دارد همانند جوش ایجاد شوند
√ چشم: درد و قرمزی
√ ریه: پنومونی، سرفه و گرفتگی بدن
√ خون: درد و سفتی بدن، تب، لرز و خستگی
√ سایر علائم احتمالی: سردرد، اسهال و یا عفونت ادراری
روشهای تشخیص عفونت سودوموناس
هنگامی که برای درمان مشکل به پزشک مراجعه میکنید امکان دارد در رابطه با فعالیتهای چند روز قبلتان از شما سوالاتی مطرح نماید، کارهایی همچون شنا که مسلما میتواند در زمینه ایجاد این نوع عفونت موثر باشد، سپس برخی از معاینات فیزیکی بر روی علائم موجود روی بدن انجام خواهد شد که هر کدام میتوانند دلایل خاص خودشان را داشته باشند، بنابراین بهتر است برای به دست آوردن نتیجه بهتر، تمامی سوالات مطرح شده را با دقت پاسخ دهید. یکی از مواردی که احتمال دارد به وسیله پزشک صورت گیرد گرفتن یک نمونه خون از منطقه آسیب دیده میباشد، با اینکار و انجام آزمایشهای لازم میتوان به وجود باکتری سودوموناس پی برد و روند درمانی را آغاز کرد، البته انجام آزمایش دلیل دیگری هم دارد، وجود انواع باکتری سودوموناس میتواند دلیلی برای آن به حساب آید.
معرفی برخی از رفتارهای لازم برای این عفونت
آنتی بیوتیکها بهترین گزینه درمانی سودوموناس و یا سایر عفونتهای باکتریایی به حساب میآیند، برخی از این عفونتها برای درمان نیازمند رفتاری تهاجمی هستند که این کار باید هر چه سریعتر و به وسیله داروهای قدرتمند انجام شود. اکثر عفونتهای سودوموناس جزئی بوده و بدون درمان و یا با دوره درمان کم حل میشوند، بهتر است این درمان در خارج از محیط بیمارستان انجام شود، واضح است که در یک محیط بیمارستانی همواره آنتی بیوتیک موجود بوده و همین مساله میتواند باکتریها را نسبت به آن مقاوم نماید که در نتیجه نمیتوانند تاثیرات خوبی بر روی فرد بیمار و روند درمان او داشته باشند. اگر این عفونت در حالت خفیف و درون گوش ایجاد گردد ممکن است پزشک محلول سرکه و یا دارویی به نام پلی میکسین را تجویز نماید، تاکید میشود که بدون تجویز و معاینه پزشک هیچ درمان خودسرانهای را انجام ندهید زیرا امکان دارد اصلا نیازی به موارد گفته شده نباشد و بیماری بدتر شود. پزشکان ممکن است عفونتهای دستگاه ادراری را با آنتی بیوتیکهای خوراکی همچون لووفلوکساسین و یا سیپروفلوکساسین درمان نمایند. در مواردی مشاهده شده که این باکتری چشم را دچار مشکل خواهد کرد، در این زمان پزشکان غالبا مساله را با تجویز قطرههای آنتی بیوتیکی حل خواهند کرد، البته این موارد نادر هستند و در صورتی که مشکل شدیدتر باشد ممکن است پزشکان از روش خاصی برای تزریق آنتی بیوتیک به داخل چشم استفاده نمایند.
روشهای پیشگیری از ایجاد عفونت سودوموناس
بهتر است بدانید که در موارد زیادی میتوان از ایجاد عفونتهای سودوموناس جلوگیری به عمل آورد، همانگونه که استحضار دارید محیطهای مرطوب و کثیف بهترین مکان برای رشد و تکثیر این نوع از باکتریها به حساب میآیند و نتیجه آن است که با رعایت بهداشت و نظافت میتوان از ایجاد آنها جلوگیری به عمل آورد. تمامی پزشکان و پرستاران باید بهداشت دستان خود را جدی تلقی نمایند و بهتر است تمامی تجهیزات موجود در بیمارستان نیز مرتب ضدعفونی شوند. افرادی که دچار عفونت هستند و یا به سرماخوردگی مبتلا شدهاند بهتر است از ورود به محیطهای بیمارستانی دوری کنند، افرادی که زخمشان پانسمان شده باید به طور مرتب پانسمان را تغییر دهند تا بدین ترتیب از ایجاد عفونت جلوگیری به عمل آورند. کسانی که به شنا کردن در محیطهای بیرون و استخر علاقه دارند باید پس از آن به حمام رفته و از لباس و حوله شخصی خود استفاده نمایند.
چشماندازی در رابطه با این باکتری
به طور کلی باکتریهای سودوموناس جزو باکتریهای بدون ضرر به حساب میآیند و در رابطه با آنها جای نگرانی زیادی وجود ندارد، در صورتی که آنها بخواهند عفونتی در افراد سالم ایجاد کنند، مشکل خفیف خواهد بود. در بسیاری از موارد و افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیف هستند عفونتهای سودوموناس میتوانند به مراتب شدیدتر باشند، تمام افرادی که در معرض این نوع باکتری و عفونت ناشی از آن هستند بهتر است در اسرع وقت به پزشک مراجعه کرده تا بدین ترتیب از ایجاد مشکلات بعدی جلوگیری به عمل آورند.
منبع: https://www.barfanak.com