انسداد مجاری اشکی یکی از مشکلات رایجی بوده که در میان کودکان اتفاق میافتد، این مجاری اشکی غالبا خودشان بهبود خواهند یافت و مشکلآفرین به حساب نمیآیند. بر اساس اعلام آکادمی چشم پزشکی ایالات متحده آمریکا، چیزی در حدود 20 درصد نوزادان با چنین مشکلی متولد میشوند. همانطور که میدانید اشک از غدد اشکی ایجاد خواهد شد که کمی دورتر از بینی قرار دارد، انسداد مجاری اشکی میتواند مانع از تخلیه آن به صورت عادی گردد، در این مقاله قصد داریم به بررسی مشکل بپردازیم.
علائم و اطلاعاتی در رابطه با انسداد مجاری اشکی
بر اساس نظریه اکثر چشم پزشکان، مجاری اشکی مسدود شده یکی از شایعترین اختلالاتی بوده که میتواند برای سیستم اشکی نوزادان ایجاد شود. غالبا نوزادان دارای این مشکل دچار وضعیت و نشانههای زیر میباشند که عبارتند از:
- خیس شدن بیش از حد چشمها
- ایجاد فشار بر روی پلکها علیالخصوص در بخشهای پایین
- مجاری اشکی مسدود شده میتواند هر دو چشم را تا 30 درصد تحت تاثیر خود قرار دهد
- این علائم ممکن است زمانی رخ دهند که نوزاد تنها سه هفته سن داشته باشد
توجه داشته باشید، بر اساس مشاهدات صورت گرفته میتوان گفت که این مشکل تا حد زیادی نوزادان را آزار نخواهد داد اما بهتر است نوزادانی که دارای چنین علائم و ناراحتیهای چشمی هستند برای معاینه و درمان به پزشک مراجعه نمایند.
علتهای ایجاد انسداد در مجاری اشکی
یکی از شایعترین علتهای ایجاد مجاری اشکی مسدود شده را میتوان بدون تردید مجاری اشکی دانست که توسعه یافته باشند. این موضوع ممکن است منجر به ایجاد مسائل زیر شود:
- دریچه موردنظر در انتهای مجاری اشکی به درستی عمل نکند
- قسمتهایی از پلک که غالبا اشک طی مسیر خواهد کرد به درستی توسعه پیدا نکرده باشد
- باریک بودن بیش از حد مجاری اشکی
برخی از سایر علتها همانند موارد زیر در کودکان کمتر رایج است، از جمله:
- عفونتهایی که موجب تورم در چهره خواهند شد و فشار زیادی را بر روی مجاری اشکی خواهند آورد
- انسداد ورودی اشک به بینی که توسط استخوانهای بینی مسدود شده باشد
- پولیپ بینی
- برخی از کیستها و تومورهای احتمالی
- آسیب رسیدن به مجاری اشکی
شیوههای تشخیص این مشکل
همانطور که در قسمتهای قبل هم گفته شد، انسداد مجاری اشکی در نوزادان با سنین بسیار کم و در حد 3 هفته ایجاد خواهد شد اما در مجموع محققان معتقدند که پیش از 3 ماهه شدن نوزاد شکل خواهند گرفت. یک پزشک برای آنکه بخواهد انسداد مجاری اشکی را تشخیص دهد نیازمند مشاهده علائم زیر میباشد:
- اشکهای بسیار زیاد
- وجود اشکهای زیاد که به صورت تورم در زیر چشم ایجاد خواهند شد
- برخی از ترشحات مربوط به چشم
- داشتن تورم، درد و برخی از حساسیتها هنگام لمس کردن نزدیکی بینی
به گزارش مجله اینترنتی برفانک، پزشکان غالبا نوزادان را به صورت کامل مورد بررسی و ارزیابی قرار خواهند داد تا بدین ترتیب اطمینان حاصل کنند که شرایط دیگری مسئول نشانهها نباشند.
برخی از رفتارهای لازم در برابر این انسداد
اکثر انسدادهای مجاری اشکی بدون نیاز به درمان در اولین سال زندگی نوزادان رفع خواهند شد و جای هیچگونه نگرانی ندارند اما باید دقت داشته باشید که برای جلوگیری از بروز هرگونه مشکلی لازم است نوزاد را به نزد پزشک ببرید تا نسبت به حل مشکل و وخیم نشدن شرایط اطمینان حاصل گردد.
√ روشهای درمانی محافظهکارانه: ممکن است برخی پزشکان استفاده از ماساژ مجاری اشکی را پیشنهاد نمایند، با وارد کردن چنین نیرویی امکان رفع انسداد وجود دارد، در ادامه امکان تجویز برخی از قطرههای آنتی بیوتیکی هم وجود خواهد داشت اما باید از هرگونه استفاده خودسرانه جدا پرهیز نمایید و تنها به دستور پزشک توجه نمایید.
√ روشهای درمانی تهاجمیتر: در برخی موراد ممکن است رفع مشکل به وسیله درمانهای محافظهکارانه انجام نشود که در این صورت پزشکان به سراغ روشهای دیگر خواهند رفت. یکی از روشهایی که پزشکان برای رفع انسداد مجاری اشکی استفاده میکنند نوعی جراحی بوده که به وسیله آن با به کارگیری ابزارهای خاص پزشکی وارد مجاری اشکی خواهند شد و انسداد را از بین میبرند. بد نیست بدانید که انجام عمل جراحی حدودا به 10 دقیقه زمان نیاز دارد و در 80 درصد موارد نیز موفقیتآمیز گزارش شده است. در صورتی که مجاری اشکی با جراحی رفع انسداد نگردد امکان دارد از روشهای زیر استفاده شود:
- استفاده از برخی ابزارهای خاص برای باز نگه داشتن مجاری موردنظر
- گسترش مجاری اشکی به وسیله ابزارهای خاص پزشکی
- ایجاد تغییراتی در ساختار بینی
- استفاده از آندوسکوپی برای حذف کیستهای احتمالی
- استفاده از جراحی برای ایجاد یک حفره جدید در بینی که البته در بزرگسالان شایع میباشد
اگر تمامی کارهای تجویز شده توسط پزشک به درستی انجام شود مسلما میتوان با گذشت 7 روز نشانههای بهبودی را مشاهده کرد.
برخی از روشهای درمان خانگی
ماساژ یکی از درمانهای خانگی بوده که معمولا پزشکان برای رفع انسداد مجاری اشکی توصیه میکنند و کاربرد بسیاری هم دارد، البته درست انجام دادن این کار را باید از یک پزشک متخصص یاد گرفت تا بتوان آن را به درستی انجام داد. آکادمی چشم پزشکان آمریکا بر این باورند که باید این کار را تا چند بار در روز انجام دهید و پیشنهادشان زمانهایی بوده که قصد تعویض پوشک را دارند. یکی دیگر از روشهای خانگی برای رفع انسداد مجاری اشکی استفاده از فشردهسازهای گرم میباشد، بدین ترتیب شما میتوانید با استفاده از یک دستمال گرم و مرطوب با کاهش علائم در جهت رفع انسداد مجاری اشکی تلاش نمایید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
انجمنهای پزشکی مهم در دنیا همواره توصیه میکنند نوزادان را در 6 ماهه اول زندگی به یک چشم پزشک معرفی نمایید تا برخی معاینات به صورت کامل بر روی آنها انجام شود و بدین ترتیب علاوه بر حصول اطمینان نسبت به سلامتی نوزاد بتوان از برخی مشکلات احتمالی نیز جلوگیری به عمل آورد. توجه داشته باشید که درمان سریع نوزاد برای رفع انسداد مجاری اشکی میتواند خطراتی همچون ابتلا به عفونت و نیاز به روشهای تهاجمی را کاهش دهد. در صورتی که والدین علائم گفته شده در رابطه با برخی مشکلات مربوط به چشم را مشاهده نمایند باید هر چه سریعتر نوزادشان را به نزد چشم پزشک ببرند تا از بروز هرگونه مشکلات احتمالی بعدی جلوگیری شود، همچنین توصیه میشود که اگر کودک علائم و حساسیت به نور را هم داشته باشد لازم است برای مشاوره پزشکی زمانی را تعیین نمایید، البته این زمان بهتر است فوری تعیین گردد زیرا ندیده گرفتن و بیتوجه بودن به چنین مسائلی مسلما میتواند پشیمانیهای زیادی را به دنبال داشته باشد.
منبع: https://www.barfanak.com