پنج‌شنبه 12 دسامبر 2024

مراقبت های دوران بارداری و اهمیت آن

با توجه به اینکه دوران بارداری تنها دورانی از زندگی انسانی است که یک ارتباط بسیار نزدیک و پیوسته فیزیکوبیولوژی بین دو فرد وجود دارد، لذا در این مرحله از عمر، مادر بعنوان میزبان باید کاری کند که رشد و سلامت و بقای مهمانش را هر چه بهتر و بیشتر فراهم سازد. در این راستا برخورداری مادر باردار از رژیم غذایی کافی و مناسب از مراقبت های دوران بارداری بشمار میرود چرا که سلامتی فرد به میزان زیادی بستگی به دریافت مواد مغذی و بالنتیجه ساختمان تغذیهای او در دوران جنینی دارد. بدین ترتیب رشد و نمو جنین را میتوان تابعی از رژیم غذایی مادر در طول دوران زندگی و بویژه در دوران قبل از بارداری و بارداری دانست.از سوی دیگر اضافه وزن بیش از حد مادر نیز ممکن است مشکلاتی در دوران بارداری (به سبب فشار به قلب مادر، ازدیاد فشارخون و اختلال در تنفس) و در موقع زایمان ایجاد کند. زنانی که دارای وزن اضافی هستند می توانند با رعایت رژیم غذایی، وزن خود را کنترل کنند تا در طول آبستنی، بروزن آنها بیش از پیش افزوده نشود. در این رابطه بایستی قد زن باردار اندازهگیری شده و تناسب قد و وزن مورد توجه قرار گیرد. ضمناً از خوردن غذاهای چرب، دیرهضم و پر نمک نیز میبایست حتی المقدور پرهیز شود.

مراقبت های دوران بارداری

مراقبت های دوران بارداری و کفش و لباس

در موقع بارداری که شکم بطرف جلو متمایل میگردد انحنای ستون فقرات برای حفظ تعادل بدن زیادتر میشود و هر قدر بر انحنای ستون فقرات با پیشرفت بارداری افزوده میگردد کشش عضلات و دردهای حاصله از آن بیشتر می شود. بهمین دلیل کفش پاشنه بلند تعادل را بهم میزند و شکم را بیشتر بطرف جلو متمایل می کند و در نتیجه کشش روی ستون فقرات و درد کمر را زیادتر می نماید. از این رو مناسبترین کفش برای زنان باردار کفش های پاشنه کوتاه و پهن میباشد. کفشهای پاشنه بلند علاوه بر اینکه تناسب اندام را بهم میزند، خطر به زمین افتادن و لغزیدن را بیشتر می کند. برای مراقبت های دوران بارداری خانمهایی که عادت به پوشیدن کفشهای پاشنه بلند دارند می توانند از کفشهایی که حداکثر بلندی پاشنه آن ۳ تا ۴ سانتیمتر و از نوع پاشنه پهن باشد استفاده کنند. چون در مواقع بارداری، پاها مخصوصاً در ناحیه قوزک مختصری ورم می کند، لذا بهتر است که کفشها همیشه یک درجه گشادتر انتخاب شوند تا تنگی آنها باعث مزاحمت نگردد.لباس دوران بارداری علاوه بر شیکی و سادگی بایستی راحت، نرم و متناسب با فصل انتخاب شود. همچنین از بکار بردن کمربند محکم در دوران بارداری باید خودداری شود زیرا کمر سفت، لباس تنگ و همچنین کشهای محکم ساق جوراب معمولاً موجب توقف جریان خون سیاهرگی اندام پایین شده و باعث میگردد که خون بیشتری در اعضاء پایین جمع شده و ورم تدریجی و یا گاهی واریس پا بوجود آید.

استحمام و اهمیت آن در مراقبت های دوران بارداری

مراقبت های دوران بارداری

از آنجا که در دوران بارداری فعالیت پوست بدن بیشتر شده و مواد زائد بیشتری دفع می نماید، اغلب خانمهای باردار از عرق کردن زیاد شکایت دارند و اگر در این دوره مرتباً پوست شستشو داده نشود منافذ پوست مسدود شده و راه خروج مواد زائد محدود و اختلال در دفع عرق بوجود می آید. لذا در صورت امکان حمام روزانه و یا یک روز در میان با آب ولرم در پیشگیری از این مشکل می تواند مؤثر باشد. ضمناً از ماندن طولانی در آب بسیار گرم باید خودداری گردد زیرا لگن براثر این عمل، پرخون شده و خستگی و عوارض دیگری را بوجود میآورد. تا هفت ماهگی حمام گرفتن در وان بدون ضرر می باشد ولی از آن به بعد، چون به علت سنگینی و عدم تعادل، خطر سرخوردن و افتادن وجود دارد، لذا بهتر است که از دوش بعنوان نظافت و استحمام استفاده شود. شناکردن در استخر و یا در دریا در صورتیکه آب آلوده نباشد مانعی ندارد ولی از نقطه نظر پیشگیری و احتمال هرگونه خطر، بهتر است که در دو ماهه آخر بارداری از شنا کردن نیز خودداری گردد.

خواب و استراحت در دوران بارداری

مراقبت های دوران بارداری

به گزارش مجله برفانک استراحت خانمهای باردار باید متناسب با کار و فعالیت روزانه شان باشد، معمولاً ۸ تا ۹ ساعت خواب در شب باعث میگردد که از حساسیت و زودرنجی و خستگی پذیری این خانمها کاسته شود. بعد از صرف ناهار هم بهتر است مدت کوتاهی استراحت کنند و اگر امکان این استراحت برایشان میسر نیست کافی است که کمی لم داده و راحت باشند. لیکن در ماههای آخر بارداری حتماً به استراحت بعد از ظهر و بطور کلی استراحت بیشتری نیاز دارند. ضمناً خانمهای باردار لازم است از شب زنده داریها و تفریحات خسته کننده و هیجانآور جداً خودداری نمایند زیرا اینگونه تفریحات می تواند منجر به زایمان های زودرس، کم وزنی جنین، خستگی مفرط در مادر و… گردیده و سلامت مادر و جنین را تهدید نماید.

منبع:https://www.barfanak.com

Check Also

کم خونی بارداری

کم خونی بارداری انواع و درمان آن

کم خونی بارداری فقرآهن، کمخونی ناشی از کمبود اسیدفولیک، اختلالات هموگلوبینی از جمله کمخونی داسی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.