نوزاد سالم و ویژگی های تشخیصی

نوزاد سالم بطور متوسط ۳۲۵۰ گرم است. نوزادان پسر معمولاً حدود یکصد گرم سنگین تر هستند. در سه الی پنج روز اول حیات، نوزاد در حدود ۷ درصد وزنش را از دست میدهد. این نقصان وزن بعلت کمبود شیر مادر و دفع آب جمع شده در بدن نوزاد از راه کلیه ها و پوست است. این نقصان وزن طبیعی بوده و بسرعت جبران می شود بطوریکه روز دهم بعد از زایمان وزنش به اندازه موقع تولد است. به تدریج بر وزن نوزاد افزوده شده، بطوریکه وزن نوزاد در پنج ماهگی، دو برابر در یکسالگی سه برابر و در دو سالگی، چهار برابر وزن موقع تولد است.متوسط قد نوزادان بالغ در حدود ۵۰ سانتیمتر است. معمولا نوزادان پسر کمی بلندقدتر هستند

نوزاد سالم

دور سر و سینه در نوزاد سالم

دور سر در نوزادان پسر حدود ۳۵ سانتیمتر و در نوزادان دختر حدود ۳۴ سانتیمتر می باشد. اندازه دور سینه نوزاد معمولاً در حدود دو سانتیمتر کمتر از دور سراست. رنگ پوست نوزاد سالم در ساعات اول تولد قرمز رنگ است که بتدریج تغییر رنگ داده و صورتی می شود. سطح بدن آنها از ماده چرب و سفیدی بنام Vernix Caseosa پوشیده شده است که کم کم تا ۲۴ ساعت بعد از تولد جذب پوست شده و اثری از آن روی پوست باقی نمی ماند. همچنین کرکهای نرم و ظریفی ناحیه پشت، صورت، دستها و پاهای نوزاد را فراگرفته که تا پایان هفته اول تولد از بین می روند. در بعضی از نوزادان لکه های قرمز یا کبودی در نقاط مختلف بدنشان به چشم میخورد که در اثر اسپاسم عروقی ایجاد شده و اکثراً بمروز زمان تا یکسالگی ناپدید می گردند، ولی نوعی از آن (Hermangioma) که حالت تومور دارد نیاز به درمان و ترمیم داشته و خودبخود از بین نمیرود.

مو و ناخن در نوزاد سالم

نوزاد سالم

سر نوزاد در موقع تولد از مقداری موی نرم و ظریف با رنگ تیره پوشیده شده است. از اوایل هفته دوم این موها بتدریج ریخته و موی ضخیم و کمرنگ جانشین آنها می شود. بنابراین از موی سر نوزاد در موقع تولد نمی توان کیفیت موی دائمی را حدس زد، در موقع تولد ناخنهای انگشتان دست و پای نوزاد کاملاً رشد کرده اند. رشد ناخن های دست زیاد بوده و برای جلوگیری از خراش صورت نوزاد در موقع چنگ زدن باید آنها را چید. بعلت رشد سریع، ناخنها را باید در فواصل منظم کوتاه نمود و اینکار بهتر است موقعیکه نوزاد در خواب است انجام شود.

دفع ادرار و مدفوع نوزاد سالم

نوزاد سالم

به گزارش مجله برفانک اولین عمل دستگاه گوارش نوزاد، با دفع ماده سیاه رنگ چسبندهای به نام مکونیوم Meconium شروع می شود. مکونیوم معمولاً در خلال ۸ تا ۲۴ ساعت بعد از تولد دفع می شود، ولی ممکن است دفع ان تا ۳-۴ روز بعد از تولد ادامه یابد (مکونیوم از صفرا، سلولهای فاسد شده و ترشحات روده، مو، چربی و مایع آمنیوتیکی که نوزاد بلعیده تشکیل شده است). با شروع تغذیه نوزاد باشیر، از روز سوم و چهارم بعد از تولد، مکونیوم جای خود را به مدفوع شل و سبز قهوهای رنگی می دهد که ممکن است دارای لخته های شیر نیز باشد. تعداد دفعات مدفوع نوزاد بستگی به دفعاتی دارد که تغذیه می شود و مقدار شیری است که مینوشد، ولی در هفته های اول تولد تعداد دفعات آن در حدود ۳ تا ۵ مرتبه در ۲۴ ساعت خواهد بود. بندرت در موقع تولد و معمولاً ۱۲ الی ۳۶ ساعت بعد از تولد، نوزاد ادرار می کند، ادرار نوزاد کمی خاصیت اسیدی دارد. اگر نوزاد کاملاً سالم بنظر میرسد و بی قراری نمیکند، عدم خروج ادرار برای ۲۴ ساعت مهم نیست. اگر ادرار تا ۳۶ ساعت خارج نشود نوزاد باید از نظر ناهنجاریهای مادرزادی دستگاه ادراری دقیقاً معاینه شود.

حواس پنجگانه

نوزاد سالم

پینایی: چشم نوزادان اختصاصات مخصوص بخود دارد. ابرو و مژه ها بسیار کوتاه بوده و بزحمت دیده میشود. از آنجائیکه غدد اشکی هنوز فعال نیستند بنابراین تا یکماه گریه با اشک همراه نیست. خروج اشک از ماه دوم زندگی شروع می شود. مشخصات دیگر چشم نوزادان عدم تطابق است بطوریکه اکثر مادران فکر می کنند که نوزادشان دو بینی دارد. علت این امر این است که عضلات چشمی در داخل رحم فعالیتی ندارند لذا در موقع تولد ضعیف هستند، لیکن با گذشت زمان بتدریج این عضلات قوی شده و نیروی کافی بدست میآورند. نوزاد در موقع تولد روشنایی را تشخیص می دهد و بعد از چند روز تا چند هفته جهت نور را نیز درک مینماید. لامسه: نوزاد در موقع تولد حس لمس دارد. این حس بیشتر در نواحی لب و دهان متمرکز بوده و شرط لازم برای خوردن شیر است. چشایی: رشد حس چشایی در موقع تولد کامل بوده و نوزاد مواد شیرین و ترش را بخوبی تشخیص میدهد. معمولاً نوزاد تغییر جزئی در مزه شیر را حس کرده و از خوردن آن اجتناب می نماید. مواد شیرین باعث تحریک و افزایش قدرت مکیدن شده و نوزاد آنها را براحتی میخورد. بویایی: معمولاً تمام نوزادان کم و بیش حس بویایی دارند بطوری که بوی سینه و شیر مادر را متوجه شده و سر را بر اثر احساس بو، بطرف مواد غذایی برمیگردانند. حس بویایی غالباً دیرتر از سایر حسها به حد کمال می رسد. شنوایی: حس شنوایی نوزاد بعد از تولد فعال می باشد و نسبت بهر نوع صدا، یا تحریک عمومی بدن عکس العمل نشان میدهد. اگر نوزاد بشدت مشغول گریه کردن باشد و در نزدیکی او زنگی یا چیز دیگری بصدا در آید، به گریه خاتمه داده و متوجه صدا میگردد. همچنان به نوازش و صدای مادر توجه نموده و ارام میشود.

منبع:https://www.barfanak.com

Check Also

نوزادان نارس

نوزادان نارس و انواع بیماری ها

از جمله بیماریهای مهم بالینی نوزادان نارس می توان به مواردی چون بیماری غشاء همیلتن …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.