گرچه اهمیت کلیه و مثانه به اندازهٔ کبد نیست، با این حال کلیه بزرگترین نقش ارزنده را در نگاهداری تندرستی بدن ایفا می کند.در این مطلب از مجله اینترنتی برفانک برایتان راجع به کلیه و مثانه و نقش آن در بدن می گوییم.
اختلال در کلیه و مثانه باعث چه می شود؟
قسمت اعظم مواد زاید و فضولاتی که در نتیجهٔ فعالیت های حیاتی در دستگاه های مختلف بدن جمع میگردد توسط کلیه و مثانه به خارج دفع میشود.
هر گونه اختلالی که در فعالیت این عضو پدید آید بر سلامت و کارایی بدن اثر مستقیم می گذارد و شخص مبتلا بزودی دچار عواقب سوء آن میگردد.
کار کلیه ها چگونه است؟
کلیه ها دو عضو لوبیا شکل اند که در قسمت عقب حفرهٔ بطنی در طرفین ستون مهره ها جای گرفته اند. قسمتی از آنها در بالا و قسمتی در پایین خط کمر قرار دارند.
مرکز یا قسمت مقعر هر کلیه، لوله ای به نام حالب خارج و به مثانه ختم می شود که کار آن رسانیدن ادرار از کلیه به مثانه است.
قسمت داخلی هر کلیه از دستگاه پیچیده ای متشکل از لوله های باریابی و ظریف و قسمت های دیگری که برای تصفیهٔ خون به کار می روند و مانند صافی عمل می کنند ساخته شده است.
مواد زاید دستگاه های مختلف بدن مانند اوره، املاح اسیدی، پتومائین و نظایر آنها به وسیلهٔ کلیه از خون گرفته شده با حل شدن در آب به شکل ادرار در می آیند که از راه حالب به مثانه و از آنجا به وسیلهٔ مجرای ادرار به خارج دفع می شود.
چگونه متوجه شویم کار کلیه ها مختل شده است؟
در حال سلامت که کلیه ها خون را تصفیه می کنند فقط اوره و املاح و مواد سمی را به خارج دفع می کنند. وجود مواد مغذی، قند آلبومین و مواد معدنی در ادرار نشان دهندهٔ وضع غیر عادی کلیه ها و معمولا علامت اولیهٔ تغییرات تخریبی در آن هاست.
کار کبد در بدن به این شکل است که پروتئین اضافی در کبد درهم شکسته شده به اوره تبدیل میگردد.اوره، پس از تشکیل، وارد کلیه شده به صورت ادرار به خارج دفع میشود.
بنابراین علت ایجاد اختلالات کلیوی در اینجا بخوبی آشکار می گردد.
چه مواد غذایی موجب اختلال در کلیه و مثانه می شود؟
رژیم غذایی که در آن گوشت، ماهی، تخم مرغ، پنیر و سایر مواد سرشار از مواد پروتئینی به مقدار زیاد باشد در درجهٔ اول موجب بروز این اختلالات می شود.
همچنین افراط در مصرف مواد نشاسته ای، قندی و چربی عاری از املاح معدنی در اواخر عمر به طور قابل ملاحظه ای موجب بروز بیماری های کلیوی میگردد،
زیرا تلاش زیاد کلیه ها (که منجر به خستگی این عضو می شود) در مبارزه با فراورده های سمی که دایماً به سبب مصرف این مواد تولید می شوند کلیه ها را از پای درمیآورند.
در این زمینه نان سفید معمولی، قند سفید، سیب زمینی پخته و سایر غذاهایی که از این گونه مواد ساخته میشوند، همچنین تخم مرغ و گوشت و ماهی که همه روزه چندین بار مصرف می گردند کلیه ها را بکلی خراب کرده دچار بیماری می سازند.